Strings festival Kras

Strings festival Kras, v organizaciji Glasbene matice iz Trsta in Jadranskega zavoda združenega sveta, je umeščen v obmejno kraško okolje Slovenije in Italije. Sprejema gojence, ki se želijo izpopolnjevati v violini, violi, violončelu in komorni glasbi z mednarodno uveljavljenimi koncertanti in didaktiki s prestižnih inštitutov, in tako pridobiti pomembne izkušnje na profesionalnem in individualnem nivoju. Festival se odvija v prostorih Jadranskega zavoda združenega sveta Onlus in Mednarodne akademije za komorno glasbo - Devin, ki jo je leta 1989 ustanovil Trio di Trieste. Devin je majhen turistični kraj v občini Devin-Nabrežina, manj kot 5 km oddaljen od slovenske meje in 20 km od večetničnega in v srednjeevropski kulturni prostor zasidranega Trsta. Ozemlje je zgodovinsko in kulturno bogato, pokrajina je edinstvena: majhne vasi so posejane po kraški planoti, obala je strma in skalnata , prekinjajo jo zalivčki, nad njo teče Rilkejeva pešpot.

Descrizione immagine
Descrizione immagine

Poletna šola Tartinijade
na Strings festivalu Kras

V sklopu Strings festivala Kras 2015 bo potekala tudi poletna šola Tartinijade. Namenjena je učencem, dijakom, študentom ter amaterskim in profesionalnim godalcem, ki želijo nastopiti leta 2016 na Tartinijadi v Piranu. Na Tartinijadi izvajajo glasbo Giuseppeja Tartinija glasbeniki vseh generacij.
Udeleženci poletne šole bodo v dogovoru z mentorjem pripravili z individualnimi in skupinskimi lekcijami nastop za omenjeno prireditev.